Voordelen van Thermisch Verzinken

afbeelding_02

Verzinken is de meest efficiënte manier om een stalen constructie te beschermen tegen roest. Dit komt door de unieke eigenschappen van de verzinklaag. Deze zijn specifiek voor het proces van thermisch verzinken en hierin onderscheidt de verzinklaag zich van alle andere vormen van oppervlaktebehandeling zoals verfsystemen en andere deklagen. Dit biedt niet alleen kostentechnische voordelen bij de aanschaf, maar ook tijdens het gebruik omdat een verzinkte constructie onderhoudsvrij is. Een dubbel voordeel dus van een thermische verzinklaag.

De unieke voordelen van thermisch verzinken

 • Geen onderroest
  De thermische verzinklaag is opgebouwd uit een aantal lagen, die bestaan uit ijzer-zink legeringen van verschillende samenstelling. Deze gelaagde opbouw in legeringen is uniek voor de thermische verzinklaag en heeft de prettige eigenschap dat het staal optimaal wordt beschermd tegen onderroest. Ook als de verzinklaag wordt beschadigd ontstaat er geen corrosie onder de verzinklaag of in de aangrenzende delen.
 • Optimale hechting
  Een thermische verzinklaag heeft door de laagsgewijze opbouw een optimale hechting met het onderliggende moedermateriaal. De verzinklaag is daardoor uitstekend bestand tegen mechanische belasting zoals stoten, slijten, vallen en schokken. Daardoor is thermisch verzinken vaak ook de enig mogelijke bescherming in aggressieve omstandigheden zoals aan zee of de kust met zijn zilte omgeving.
 • Patinalaag is beschermend schild
  Aan het oppervlak van de verzinkingslaag bevindt zich de zogenaamde ‘patina’. Deze laag van zuiver zink vormt een haast ondoordringbaar en stabiel scherm tegen de corrosieve elementen van de omgeving zoals water en zuurstof.
 • Kathodische bescherming
  Een lokale beschadiging vormt geen ‘zwakke plek’ in de verzinklaag; de zogenaamde kathodische bescherming zorgt er voor dat het omringende zink de beschadigde plek permanent blijft beschermen tegen corrosie.
 • Optimale kantendekking Een verzinklaag is overal even dik en omhult de constructie volledig, dus ook op scherpe snijvlakken, randen of hoeken bevindt zich een even dikke laag zink. Dit in tegenstelling tot andere deklagen, die op de randen dunner zijn. Dit geeft een thermische verzinkte constructie een extra slijtvaste bescherming.
 • Optimale prijs-kwaliteitsverhouding
  Door de lange levensduur van gemiddeld 50 jaar of langer is thermisch verzinken prijstechnisch nog steeds de meest voordelige manier om staal te beschermen tegen corrosie. Niet alleen uit oogpunt van het behoud van de constructie zelf, maar ook vanwege het feit dat er vele jaren lang geen onderhoud hoeft te worden gepleegd. Dit scheelt aanzienlijk in kosten voor onderhoud, met name op moeilijk bereikbare plaatsen.
 • Goede milieuprestaties
  Enkele tientallen kilo’s zink zijn genoeg om één ton staal voor gemiddeld meer dan 60 jaar tegen corrosie te beschermen en dat zonder onderhoud. Dit is belangrijk gelet op het groeiend besef om zuinig om te springen met grondstoffen en energie. Het metaal zink zelf is een essentiëel element dat geen toxische eigenschappen bezit en dus niet belastend is voor zowel, mens, dier, milieu en het gehele ecosysteem.
 • Geschikt voor renovatie en recycling
  Een verzinkte constructie kan na tientallen jaren van gebruik geheel worden ontzinkt en daarna opnieuw verzinkt worden. Thermisch verzinken is dus geschikt voor renovatie-doeleinden en kan het staal op die manier een nieuwe bestemming geven.